Stadslandbouw


Stadslandbouw
Steden en landbouw hebben altijd een nauwe relatie met elkaar gehad, maar de afgelopen anderhalve eeuw (sinds de industriële revolutie) zijn voedselproductie en -consumptie steeds verder van elkaar komen staan. Zeker in Nederland, met zijn efficiënte land- en tuinbouwsector en sterke verstedelijking, zijn de werelden van producent en consument sterk gescheiden. In reactie hierop is er een nieuwe vorm van voedselproductie ontstaan die probeert deze scheiding te verminderen: stadslandbouw. Stadslandbouw kent vele vormen, zowel geografisch als qua schaal en professionaliteit. Stadslandbouw omvat vaak een hele range van stedelijke voedselproductie: van balkon-, gevel- of daktuin en groene daken in de binnenstad, via volkstuinen tot professionele stedelijke voedselproductie en -verwerking aan de rand van de stad. Dit kan zowel commercieel als niet-commercieel zijn. Ook de handel, verwerking en verspreiding van voedsel valt eronder. Kenmerkend is dat deze vorm van landbouw gebruik maakt van producten en diensten uit de stad en vervolgens weer producten en diensten teruglevert aan de stad.

Stadslandbouw, biedt naast een economisch perspectief, ook vooral maatschappelijk rendement. Dit gebeurt in de vorm van leefbare wijken, gezondheid, wijkeconomie, integratie van bepaalde kansarme doelgroepen (voedseltuinen ism langdurige werklozen en daklozen) en organische gebiedsontwikkeling van braakliggende gronden en leegstaande kantoren in de Randstad. De maatschappelijke uitdagingen en oplossingen van de 21e eeuw gaan ondanks het topsectoren mantra “kennis, kunde, kassa” ook over sociale innovatie en groene economie. Naast een hightech en kennisintensieve stadslandbouw met hoog voedselrendement in plantlabs wat vooral wordt gepredikt in kader van onze voedselzekerheid, dus ook graag meer aandacht voor sociaal ondernemerschap, multifunctionele stadslandbouw en lokaal sluiten van kringlopen. Met name in het (groene) onderwijs is daar nog een lange weg af te leggen. Maar zoals de oude chinese wijsgeer Confucius al zei “elke mijl begint met een eerste stap.”

Stadslandbouw heeft juist een sterke sociale functie in zich verborgen. Het is een middel om met elkaar te communiceren en om mensen via de productie van eigen voedsel met elkaar en met landbouw en voedsel te verbinden, bijvoorbeeld via buurtmoestuinen. Het vormt hiermee de basis voor nieuwe beroepen en leerwerkplekken in bijvoorbeeld zorg en herintegratie. Van voedselproductie tot dakverzorging, van groenbeheer naar verwerking van reststromen en stedelijk nutriëntenbeheer. Er ontstaat een nieuwe vorm van innovatieve duurzame bedrijvigheid waar kennis wordt ontwikkeld over telen in de stad. Maar stadslandbouw creëert ook het soort ambachtelijk werk zoals initiatieven als Vakmanstad Rotterdam nastreven. Deze werkplekken vormen een aanvulling op de bestaande werkgelegenheid, die beter aansluit op kennis en vaardigheden van de Rotterdamse werkende bevolking. Ook biedt het bewoners en bewonersinitiatieven die hobbymatig bezig zijn met eetbaar groen de kans om professionele begeleiding te krijgen of om zelf door te groeien naar een betaalde baan. Op het gebied van economische duurzaamheid kan stadslandbouw zorgen voor lagere kosten in de waardecreatieketen (lagere zorgkosten binnen het gebied vanwege de baten die stadslandbouw oplevert op welzijn en gezondheid), voor hogere opbrengsten in de waardecreatieketen (omdat het gebied gewilder wordt vanwege de stadslandbouwfunctie), en voor meer werkgelegenheid binnen het gebied.

Source: google.com via Better on Pinterest

Meest recente berichten

Register now: PeerValue Conference #Amsterdam 2-3 September #collcons #sharingeconomy


Zojuist hiervoor opgegeven beloofd een interessante bijeenkomst te worden over de stormachtige ontwikkelingen binnen de deeleconomie, naar meer coöperatieve vormen en eigendom in handen van de gebruikers.

How to design customer service

APeer Value:Advancing the Commons Collaborative Economy is a conference integrating conversations and plans of action for shaping and connecting the Commons on a global level.

The conference is organized along three tracks:

Track 1: P2P: Inclusive Politics, Activism and Law for the Commons

Track 2: Decentralized Tech and Beyond:Global Design,Local Production

Track 3: From Platform to Open Cooperativism

We will explore questions such as:

What are the conditions that encourage communities to work as peers, creating commons?

What are the best practices communities can adopt to safeguard their resilience?

Decentralization – why is it important, and how is it implemented and maintained?

How can the working methodologies honed by well-established digital communities act as transitional guidelines for sustainable “material” manufacturing?

What about social innovation and livelihoods – how does contributory and open accounting work with the systems of value creation found in CBPP?

How can civil society participate in…

View original post 48 woorden meer

  1. How Platform Coops Can Beat Death Stars Like Uber to Create a Real Sharing Economy Geef een reactie
  2. YES! Magazine publishes article on Boston’s Emerging Food Economy Geef een reactie
  3. ▶ Charles Eisenstein: On Movements and Activism – YouTube Geef een reactie
  4. Optimisme over stadslandbouw Geef een reactie