About Kiemkracht


Over Kiemkracht
Kiemkracht wil het Groene onderwijs (v)mbo, hbo en universiteit Wageningen verbinden aan de huidige stadslandbouw initiatieven en hiermee de verandering naar duurzame regionale voedselsystemen verdiepen, bevorderen en versnellen. Lokale netwerken van eetbare steden zoals o.a. Amsterdam, Den Haag Rotterdam en Utrecht tonen het snel opkomen van regionale en lokale voedselinitiatieven; groot en klein; door burgers en sociale ondernemers in de Randstad en ommeland. Deze trend naar stadslandbouw kan op lange termijn een impuls geven aan hoe wij denken over de huidige wijze van grootschalige voedselproductie en de inrichting van het Groene onderwijs.

Kiemkracht is daarnaast een sociale onderneming, welke duurzame stedelijke innovatieve projecten opzet begeleid en uitvoer die bijdragen aan een veerkrachtige, leefbare en gezonde samenleving. Deze projecten richten zich op het opzetten van wijkondernemingen, cooperaties rondom lokaal voedsel, duurzame energie opwekking en wijkeconomie.

Kiemkracht staat symbool voor een wereldwijd groeiende “grassroots” beweging naar maatschappelijke veerkracht, lokale zelfredzaamheid en een nieuwe deel- en samenwerkingseconomie. Steeds meer worden contouren zichtbaar van zelfvoorzienende netwerken met betrekking tot wonen, voedsel, energie en zorg/welzijn. Deze netwerken ontstaan vanuit de praktijk van sociale innovatie en als reactie op de groeiende frustratie over de technocratische wijze van innoveren, welke onvoldoende in staat blijkt om de complexe vraagstukken in onze samenleving het hoofd te bieden.

Innovatie opgaven in de stad zijn:
– Groene circulaire (wijk)economie en lokaal sluiten van kringlopen en reststromen;
– Maatschappelijke kosten baten stadslandbouw en duurzame wijkontwikkeling;
– Verschuiving rollen burger – overheid – ondernemer – onderwijs/kennisinstelling (doedemocratie, decentralisatie en vormen van zelforganisatie);
– Vernieuwend ruimtegebruik in de stad (zorgstadslandbouw, multifunctionele accomodaties en groene daken;
– Lokale en regionale stedelijke voedselstrategiiën, stad-landrelaties, slimme korte ketens;
– Sociaal ondernemen (social impact first), nieuwe verdienmodellen, wijkonderneming en crowdfunding.

Kiemkracht is bondgenoot van Kracht in NL, een landelijk netwerk van sociale innovatoren die werken aan het vormgeven van de energieke samenleving, waarin naar nieuwe rollen wordt gezocht voor een nieuw samenspel tussen samenleving, overheid en bedrijfsleven. Daarnaast is zij als city connector The Hague verbonden aan OuiShare. Een Europees digitaal community platform die actief on- en offline kennis uitwisselt over de horizontalisering van verhoudingen in de publieke, profit en non-profit sector en streeft naar nieuwe waardegemeenschappen, lokale communities, netwerken en verbindingen die gezamenlijk met elkaar waarden creëren, waarin delen het nieuwe hebben is.

Bij interesse/vragen, neem direct contact met mij op.

Contact:
Telefoon: 06 29 388 374
Email: boon.je@gmail.com
Twitter: @kiemkracht:

Onlangs heeft de TED Prize Comité een mooie uitdaging voor de stad van de toekomst neergezet: dream up the City 2.0

‘Don’t ask what the world needs. Ask yourself what makes you come alive, then go and do that. Because what the world needs is people who have come alive’

Howard Thurman

Waar ben ik nog meer online:
http://www.foodguerrilla.nl/stadslandbouw/
http://flavors.me/kiemkracht
http://about.me/jeroen.boon

Online profiel pagina met alle links naar netwerken en websites waar ik actief ben, inclusief Twitter, Facebook, LinkedIn, Pleio Delicious.com (online links).

View Jeroen Boon's profile on LinkedIn

2 thoughts on “About Kiemkracht

  1. Pingback: 10 september: introductie Stadslandbouw in Eetbaar Park - DenHaagDirect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s