Expertmeeting plattelandstoerisme


Plattelandstoerisme in NL wordt overwegend gekenmerkt door een grote versnippering. Er is een grote verscheidenheid van relatief kleinschalige organisaties die vaak langs elkaar heen werken. Alhoewel gelukkig ook de laatste tijd nieuwe samenwerkings initiatieven het licht zien. Met name in de provincies Brabant, Gelderland en Overijssel wordt goed samen gewerkt in nieuwe stad en land verbanden.
Zie hieronder een paar mooie voorbeelden:
TOP Brabant
GOBT
het Groene Woud
Vechtdalproducten

Omdat de steun van overheden en nationale instanties in een neoliberaal klimaat door marktwerking en decentralisering beperkt is, zijn samenwerkingsverbanden tussen individuele aanbieders van recreatieve diensten en voorzieningen steeds essentieler. Samenwerking op regioniveau gericht op synergieontwikkeling in promotie en marketing activiteiten biedt de mogelijkheid het aanbod in een regio af te stemmen en gezamenlijk verder door te ontwikkelen. Uit Europese praktijkvoorbeelden blijkt dat samenwerking op regio-niveau veel winst oplevert bij inkoop van materialen, kennisontwikkeling, lobbyen, planontwikkeling en marketing. Juist omdat het plattelandstoerisme vele kleine bedrijfjes betreft is samenwerking op regio niveau winstgevend. Zie hieronder een link naar het onderzoeksrapport:
Plattelandstoerisme in Europa

Ik zou graag in een expertmeeting willen inventariseren wat er is aan bestaand trainingsmateriaal voor professionalisering en opschaling van het plattelandstoerisme. Vervolgens hiaten opsporen tussen enerzijds de vraag vanuit de ondernemers en anderzijds het bestaande aanbod vanuit de instellingen.
Tenslotte gezamenlijk een standpunt formuleren m.b.t. een eventuele behoefte aan nieuw trainingsmateriaal gezien de rurale dynamiek en het belang van duurzaam ondernemerschap, ketenvorming, certificering en kwaliteitsborging.
Wie doet mee?

Advertenties

2 thoughts on “Expertmeeting plattelandstoerisme

  1. Wat kan GUUS hier aan bijdragen?
    -taggen. door een onderscheidende tag af te spreken en veel door te taggen naar GUUS op dit onderwerp krijgen we wellicht mensen geinteresseerd
    *welke tag gebruik je?
    -een conference call
    -een discussie op de ning

  2. Kijk ook eens naar PlattelandVakantieland.nl. De methodieken achter het concept van deze site verlichten de marketing en sales taken van de aanbieders van het agro-toeristisch product.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s