Pergola, CSA en stadslandbouw?


Ik was onlangs op de eerste Pergola Conferentie te Dronten.
Wat zeg je?
Pergola, geen één van hout maar een economisch partnership van boeren en consumenten.
Een groep enthousiaste mensen die betrokken wil zijn bij een boerderij sluit een contract met een boer om zijn producten af te nemen. Op deze manier is de boer verzekerd van afzet van betaalbare producten. Bovendien kunnen deelnemers helpen op het land of bij planning en distributie. Ze kunnen activiteiten organiseren zoals oogstfeesten. Boer en consument krijgen op deze wijze elkaar weer in beeld. Het dagelijks voedsel is geen anonieme aangelegenheid meer, maar krijgt weer een gezicht.

Deze goed bezochte conferentie, ruim 80 mensen, was de afsluiting van het project ‘Ondernemen volgens Pergola’. Dit project van initiatiefneemster Tineke Bakker, ervaren Pergola boerin op de Oosterwaarde in Diepenveen, is erop gericht om ervaringen met Pergola in kaart brengen, het concept te optimaliseren en de opgedane kennis en ervaring naar buiten brengen. Nu dat verdient aandacht, bij deze.

CSA-model: Community Supported Agriculture
In de jaren tachtig ontstond in de Verenigde Staten de behoefte bij biologische boeren naar contact met hun consumenten. Op hun beurt wilden consumenten meer afweten over de omstandigheden en wijze waarop hun voedsel werd geproduceerd. Meer dan duizend bedrijven in de VS en Canada werken succesvol volgens het CSA-model: Community Supported Agriculture. In Nederland werd in 1997 De Oosterwaarde in Deventer, de eerste Pergola-associatie. Een jaar later volgde Biologisch Dynamische Tuinderij De Aardvlo in Utrecht en De Nieuwe Ronde in Wageningen.

Kern van de Pergola-associatie/CSA-model is de afspraak die gemaakt wordt tussen boeren en klanten, die daarna geen klanten meer zijn maar deelnemer, lid van de boerderij. De deelnemer zegt toe (wekelijks) een deel van de oogst af te nemen, ongeacht of die groot of kleiner uitvalt, en daarvoor de kosten te dragen. De boeren op hun beurt spannen zich in om de aarde, de planten en de dieren naar beste kunnen te verzorgen, waardoor ook de behoefte aan kwalitatief hoogstaande voeding van de aangesloten leden is gewaarborgd.

De film The real dirt on farmer John is in dat opzicht ontroerend en inspirerend. Deze film gaat over het levensverhaal van een excentrieke boer, John Peterson, in het midwesten van de VS. Als zijn vader in de jaren zestig overlijdt, neemt de jonge boer het familiebedrijf over. Hij tovert de traditionele boerderij om tot een toevluchtsoord voor hippies en kunstenaars, maar stort daarmee het bedrijf bijna in een faillissement. Noodgedwongen verkoopt hij bijna al het land, waar zijn vader z’n hele leven hard voor heeft gewerkt. Door zijn extravagante persoonlijkheid is hij het middelpunt van roddel en achterklap in de boerengemeenschap en zijn carrière als boer lijkt teneinde. Het tij keert als hij een nieuwe start maakt als biologisch landbouwer en een aantal families uit Chicago aandeelhouder van zijn bedrijf wordt (CSA-model).

Door CSA verder te ontwikkelen kan verduurzaming van de landbouw verder in gang kunnen worden gezet. Burgers hebben een positieve invloed op dit aspect doordat zij vragen stellen aan de boer. De boer op zijn beurt kan, in ieder geval op economisch vlak, verduurzamen doordat burgers betrokken raken en steun geven. Zo helpen zij elkaar om een gezonde landbouw te bewerkstelligen.

zie ook ondernemen-volgens-pergola

Nieuwe stadslandbouw initiatieven in Nederland
Eetbaar rotterdam
Gezonde Gronden
Boerenstadswens
Lekker Utregs

download
RLG rapport rond de tafel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s